GODIŠNJICA RADA IMIT-A

Krajem juna 2022. godine Institut za mir kroz turizam (IMIT-IIPT Serbia Chapter) obeležava godišnjicu od početka rada. U tom razdoblju smo stvarali osnove za ispunjavanje ciljeva u vezi sa nekolikim ključnim aktivnostima:

  • proglašavanjem IIPT Parkova mira u Srbiji,
  • konkursom za najbolji studentski rad o vezi između mira i turizma,
  • organizovanjem regionalne konferencije o postizanju mira kroz turizam i edukaciji o vezi između mira i turizma.

U tome smo imali podršku Turističke organizacije Srbije, pojedinih turističkih organizacija gradova i opština, udruženja turističke privrede, novinara, kao i predstavnika drugih ključnih aktera u turizmu Srbije. Posebno treba istaći da su sklopljeni ugovori o uspostavljanju partnerskih odnosa između IMIT-a i predstavnika triju visokoškolskih institucija iz oblasti turizma.

Nažalost, predlog projekta kojim je IMIT učestvovao na konkursu Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije za korišćenje dotacija za projekte razvoja turizma u 2022.godini nije dobio podršku.

U skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima, IMIT je najdalje otišao u odabiru kandidata za IIPT parkove mira. Očekujemo da ćemo početkom septembra 2022. godine saopštiti rezultate, odnosno gradove i mesta koja su ispunila uslove da postanu IIPT parkovi mira. Jedan od IIPT parkova mira u Srbiji će učestvovati u IIPT Festivalu o miru kroz turizam koji će biti organizovan od 21-27. septembra 2022. godine.

IMIT je učestvovao u svim aktivnostima Međunarodnog instituta za mir kroz turizam (IIPT) čiji je deo  i spreman je za obimniju, prvenstveno regionalnu saradnju u ovoj oblasti.

Pozivamo vas da svojim idejama i predlozima poduprete aktivnost IMIT-a i date svoj doprinos stvaranju što boljih uslova za doprinos miru kroz turizam.